به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، علیرضا نوین پیش از ظهر سه شنبه در جمع خبرنگاران تصریح کرد: طراحی و احداث یادمان شمس در باغ گلستان در راستای احیای هویت و تاریخ این باغ و مقبره العرفای گلستان است که مدفن دهها عارف و ادیب نامی ایرانی به شمار میرود.
وی اظهار داشت: بر خلاف اعتقاد و نظر برخی افراد، احداث بنای یادمان شمس در باغ گلستان نه تنها آسیبی به فضای سبز و درختان کهنسال و تاریخی این باغ و حتی کالبد موجود آن وارد نمیکند، بلکه به دلیل طراحی منحصر به فرد معماری این بنا و فضاسازیهای پیرامونی تا سقف دو برابر نیز به حجم فضای سبز موجود و درختان آن اضافه و بر زیباییهای باغ گلستان افزوده میشود.
وی افزود: موضوع مهمتر اینکه در مکانیابی این بنا با توجه به قدمت و اهمیت تاریخی باغ گلستان که بنا بر اسناد و منابع تاریخی موجود پیش از احداث باغ گلستان این محل مقبره العرفا و مدفن دهها ادیب و عارف بزرگ بوده و بنا بر روایاتی دیگر مدفن حضرت شمس، همین مقبره العرفاست از این رو سعی شده است با احداث بنای یادمان مذکور گامی در راستای احیای هویت تاریخی تبریز باغ گلستان و مهمتر از همه معرفی مجدد این عارف بزرگ جهان اسلام به عنوان پیر و مراد مولانا جلالالدین محمد بلخی برداشته شود.
ماکت بنای شمس
شهردار تبریز با اشاره به نگرانی برخی افراد و گروهها از تخریب احتمالی باغ گلستان در اثر احداث این بنا خاطرنشان کرد: اتفاقا در مکانیابی بنا پیشبینی و مطالعه تمام جوانب انجام گرفته و به دلیل ضرورت حفظ کالبد باغ و وارد نیامدن آسیب به فضای سبز آن، احداث کلیت بنا در وسط باغ و در جای حوض بزرگ باغ گلستان که اتفاقا در شعاع محیطی این حوض هیچ درخت یا فضای سبزی هم وجود ندارد، پیشبینی شده است.
نوین خاطرنشان کرد: از سوی دیگر وضعیت فعلی باغ گلستان به دلیل همجواری با منطقه «گجیل»، ترمینال قدیم و حاکمیت برخی نابسامانیهای اجتماعی در خود باغ به گونهای است که عملا امکان استفاده و تفرج عموم مردم به ویژه خانوادهها و اهالی فرهنگ از آن وجود ندارد.
وی تصریح کرد: در حالی که با احداث و تکمیل این بنا که در حقیقت مرکزی واقعا فرهنگی، هنری و پژوهشی است و با عنوان مرکز و بنیاد شمسشناسی فعالیت میکند، علاوه بر تبدیل وضعیت موجود باغ گلستان به محیطی کاملا فرهنگی، بسترهای لازم برای استفاده عموم شهروندان، خانوادهها، اصحاب فرهنگ و هنر و مهمتر از آن گردشگران داخلی و خارجی در این مکان فراهم میشود.
شهردار تبریز اضافه کرد: شهرداری تبریز و تیم کارشناسی متشکل از اعضای شورای شهر، کارشناسان، گروهها و تشکلهای مردمنهاد فعال در حوزه محیط زیست، فضای سبز و آثار تاریخی پیش از این و در نشستهای متعدد نسبت به بررسی زوایای مختلف این طرح، تأثیر آن بر کالبد باغ، مکانیابی پروژه و دغدغههای موجود از بابت آسیبهای احتمالی به فضای سبز و تاریخ باغ گلستان اقدام کردهاند.
وی بیان داشت: از بدون آسیب بودن این طرح در مسائل مورد اشاره مطمئن شدهایم و در آخرین جلسه شورای شهر نیز اعضای این نهاد مردمی با اکثریت قاطع آرا، ضمن حمایت از طرح یادمان حضرت شمس بر ضرورت و لزوم احداث این یادمان در همان باغ گلستان تأکید کردند.
نوین ادامه داد: مراسم کلنگزنی یادمان شمس در هفته نخست خرداد ماه سال جاری با حضور مقامات عالی سیاسی و فرهنگی کشور و استان به ویژه با حضور مردم فرهنگی کلانشهر تبریز و جمعی از مسئولان شهر «قونیا» که اخیرا براساس مصوبه شورای شهر در آستانه خواهرخواندگی با تبریز قرار دارد، برگزار میشود.
شهردار تبریز تاکید کرد: وجود جاذبههای گردشگری منحصر به فرد در شهر تبریز و ضرورت بازتعریف مجدد هویت آنها در دستور کار شهرداری بوده و امید است همه ساله شاهد جذب گردشگران و معرفی بهتر جایگاه تاریخی فرهنگی تبریز باشیم.
نوین خاطرنشان کرد: براساس اساسنامه این بنیاد، همه ایرانیان و علاقمند میتوانند با واریز کردن کمکهای مالی خود در اجرای این پروژه فرهنگی سهمی داشته و مشارکت کنند.
بنای یادمان شمس با هدف معرفی هر چه بیشتر تبریز به عنوان زادگاه شمس تبریزی، ایجاد جاذبههای گردشگری، احیای هویت تاریخی تبریز و شناساندن ابعاد معنوی و عرفانی این عارف بزرگ قرن ششم هجری در باغ گلستان به زودی کلنگزنی میشود.
قرار است پس از اتمام مراحل طراحی و ساخت به عنوان مرکز علمی، پژوهشی و فرهنگی با نام بنیاد شمس شناسی مورد استفاده پژوهشگران و شمس شناسان قرار گیرد.
ماکت بنای شمس
ساخت بنای یادمان شمس تبریزی در مقبره العرفای باغ گلستان در واقع ادای دینی به مقام والای این عارف نامی است، چراکه معتقدیم به همان اندازه که مولوی در جهان شناخته شده است، شمس تبریزی نیز به دلیل بزرگی نام و عمق تأثیرش در دگرگونی و تحول حالات مولانا باید شناخته شود.
بنای یادمان شمس تبریزی برابر پیشبینیهای انجام گرفته در مدت یک سال و نیم احداث میشود و در طرح معماری آن هشت مناره به نشانه هشت در بهشت، هر کدام به ارتفاع 40 متر که در اسلام عددی مقدس به شمار میرود، پیشبینی شده است.
از نظر مصالح و استحکام این بنا نیز ترتیبی اتخاذ میشود تا این بنا تا قرنها استوار و پابرجا باقی بماند و به نمادی برای شهر تبریز تبدیل شود.
نظر شما